muhasabah cinta

Adat di dunia mereka yang hadir dalam hidup kita datang dan pergi. Terkadang hati dilukai dan didustai. Yang datang kepada kita terdiri daripada pelbagai kategori..ada yang menyenangkan, ada yang perginya meninggalkan kesan ke atas diri ini. kata- kata indah dilempar, janji- janji manis ditabur namun belum pasti ditunaikan…itulah hakikat kehidupan di sini..

Untuk mencari dan memiliki permata yang berharga itu bukanlah mudah tapi jika diberi peluang akan digagahi dengan seribu satu cara sekalipun untuk menjadikannya kepunyaan diri  agar ia menyinari hidup ini..Tetapi tidak semua permata itu adalah permata kerana mungkin juga ia adalah kaca, seharusnya kita bijak meneliti…manusia mampu untuk memperlihatkan kebaikan yang palsu semata- mata untuk memperdaya keikhlasan hati insan lain…itulah realiti.

Walau apa pun yang terjadi..kembalilah kepada cinta yang teragung…Cinta Ilahi.

Tidak akan terhenti…tidak akan dikhianati..tidak akan didustai…

Jika cinta kepada Ilahi kita perbaiki nescaya cinta kita sesama manusia dan alam ini akan diredhai

Walau sejuta rintangan diberi, sejuta ketabahan akan menjadikan kita kuat untuk meredahi..

Hati jangan dibiar kelam, jiwa jangan dibiar hitam..

seiring masa setiap manusia perlukan perubahan yang baik dan mengharapkan pengakhiran yang baik jua..

Kehidupan yang tidak punya cerita turun naiknya tidak akan indah. Setiap babak ada pengajarannya..yang salah jangan diulang, yang betul jadikan pegangan..semoga bahagia itu milik kita di dunia dan akhirat..


No comments: